UK
contact@lundgreens.com
+45 70 26 88 55

Single Blog Title

Briterne hamstrer ingen toiletpapir

0
(0)

I det perfekte liv kan et almindeligt bump på vejen komme til at føles som et enormt hul i vejen. Simpelthen fordi livet måske er for perfekt, og selv den mindste forstyrrelse bliver derfor pludselig til en kæmpe udfordring. Siden den globale finanskrise har de finansielle markeder og investorer netop levet et perfekt liv, hvilket kan give samme oplevelse hvis der skulle opstå et bump på vejen.

Centralbankerne har oversvømmet finansmarkederne med likviditet i ti år, så det har været som at give slik til investorerne. I løbet af ti år, med enkelte undtagelser, havde investorerne derfor næsten hver dag et positivt afkast fra aktiemarkederne – det perfekte liv, om ikke andet så frem til Covid-19 krisen.

Brexit-afstemningen den 23. juni 2016 blev dog opfattet som et enormt hul i vejen, og resultatet har forstyrret det perfekte liv alvorligt, samt ført til store fald på de globale aktiemarkeder flere gange. Nu, to måneder før, hvad der kan ende med en hård skilsmisse mellem EU og Storbritannien, har Brexit ingen opmærksomhed mere, hvilket er mere end almindeligt interessant.

Så sent som sidste år, i midten af ​​august, havde britiske forbrugere hamstret varer i supermarkederne for GBP 4 mia. (DKK 33 mia.), herunder det berømte toiletpapir. Hamstringen fandt sit zenit 2 ½ måned forud for det truende hårde Brexit i slutningen af ​​oktober sidste år. I øjeblikket står briterne over for den samme udfordring, da der er 2 måneder til næste deadline, og denne gang er det meget sandsynligt, at man gennemfører Brexit.

Denne gang har jeg indtil videre kun set en enkelt artikel i en britisk avis, der omhandlede, hvad husstandene skal købe for at sikre det daglige liv efter et hårdt Brexit, og som det nævnes i artiklen – “hvis noget overhovedet”. Meget åbenlyst så hamstrer briterne ikke det berømte toiletpapir endnu, og jeg betragter forklaringen som ganske ligetil.

Svaret er naturligvis Covid-19 pandemien, som er en ægte krise. Desuden er det ikke blot en økonomisk krise, men krisen indeholder en reel trussel mod hver enkelt borgeres helbred. Dette har en helt anden dimension sammenlignet med, hvis supermarkedet er løbet tør for agurker eller nogle frugter, som skyldes forsinket levering grundet Storbritanniens udtrædelse af EU.

Den manglende hamstring kan måske forklares med det lager af tunfisk på dåse, tørret frugt, olivenolie osv. som britiske husstande eventuelt har fået opbygget i det forløbne år, da forbrugerne også hamstrede ved udbruddet af Covid-19-virusen i foråret.

Men umiddelbart er der ikke noget der tyder på, at andre typiske varer bliver hamstret i øjeblikket. Baseret på denne ændrede adfærd er min overvejelse, om de britiske husstande (og dermed også vælgerne) netop oplever Covid-19-krisen som en ægte krise, og dermed ubevidst sætter et hårdt Brexit i et helt andet perspektiv? Og det kan meget vel være, at i forhold til Covid-19-krisen så betragtes selv et hårdt Brexit nu som ”en forandring” og ikke “en krise”.

Når investorer lever det perfekte liv, er før det set, at store, eller måske endda turbulente, forandringer som f.eks. Brexit bliver overvurderet af finansmarkederne til at være “en krise”. Men foruden husstandene er der faktisk andre indikatorer som peger på, at risikoen for et hårdt Brexit ikke er så katastrofal, som aktiemarkederne indikerer.

Grafik et viser indekset for ordreindgangen blandt medlemmerne af ”Confederation of the British Industry”. Her kan man observere en uventet stigning fra september til oktober, hvor indekset steg til minus 34, hvilket var en positiv overraskelse, men stadig et godt stykke under det langsigtede gennemsnit på minus 14. Grafik to er endnu mere udtalt, hvor man ser, at forventningerne i fremstillingssektoren endda på et højere niveau end før Covid-19-krisen.

Bevægelserne i indeksene i år, mener jeg, også giver en indikation af, at Covid-19-krisen betragtes som en sand krise, men Brexit, selv en i hård udgave, kan håndteres. De øjeblikkelige positive udviklinger i de to viste indeks vurderer jeg dog som for optimistiske. De inkluderer ikke den seneste eksplosion i Covid-19-virussen i hele Europa, inklusive Storbritannien, men endnu en gang er det et Covid-19-spørgsmål og ikke en Brexit-risiko.

Hvis man dykker ned i underindeksene så fremgår det, at mange britiske virksomheder udsætter nye investeringer, udviklingsplaner, større ansættelsesplaner etc. indtil Brexit formentlig gennemføres ved indgangen til det nye år.

Efter min vurdering er der fortsat ingen tvivl om, at Brexit vil mindske den økonomiske vækst i overgangsperioden, men underindeksene indikerer på ingen måde en frygt blandt de adspurgte virksomheder, blot den usikkerhed, der naturligt vil opstå ved enhver større forandring.

Investorerne har flere gange indregnet “frygt” og “krise” i det britiske aktiemarked, og mange internationale investorer er fortsat undervægtede i britiske aktier, grundet Brexit. Af samme grund fastholder jeg min langsigtede opfattelse, at så snart Brexit udtrædelsen er gennemført (herunder også en hård Brexit), så vil investorerne strømme tilbage til aktiemarkedet i Storbritannien, da der i øjeblikket er indregnet for meget “frygt” og for store huller i vejen i de britiske aktier.

How helpful was this article?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Related Content
Editor's Choice