DEUK
contact@lundgreens.com
+45 70 26 88 55

Selv en rotte kan ikke øge Kinas vækst

Selv en rotte kan ikke øge Kinas vækst

///
Comment0
/
Categories
0
(0)

Teaser: Det er snart kinesisk nytår, hvor ønsket om et kommende driftigt år altid er blandt de højeste ønsker, men realiteten er, at det bliver endnu et år, hvor der skal arbejdes hårdt for at opnå resultater.

Om kort tid, den 25. januar, er det kinesisk nytår og her vil det kinesiske lederskab formentlig forsøge at lægge et uroligt år for den kinesiske økonomi bag sig. I den traditionelle kinesiske kalender går 12 dyr på skift som et stjernetegn for det enkelte år. Det kommende år bliver rottens år, helt præcist ”Metal Rat” på engelsk, og rotten har mange gode egenskaber ifølge kinesiske traditioner, så det lyder umiddelbart som en lettelse for den kinesiske økonomi. Men hvis man bruger den traditionelle kinesiske kalender og læren om stjernetegn til at forudsige Kinas økonomi og aktiemarkedet for det kommende år, så ser det ikke helt så rosenrødt ud. Forskellige elementer har, ifølge læren, en stor indflydelse på økonomien, og i øjeblikket er vand det dominerende element, der indikerer svag vækst og faktisk et negativt aktiemarked.

Krystalkuglen, som jeg bruger, er baseret på vores såkaldte ”conviction model” for Kina, men heller ikke denne model forudsiger nødvendigvis et ekstraordinært optimistisk kommende år for Kinas økonomi.

Denne uge repræsenterer dog i det mindste en delvis forsoning i handelskrigen mellem USA og Kina, idet den kinesiske chefforhandler Liu He er i Washington D. C. for at underskrive den såkaldte ”fase et” aftale. Dermed undgår Kina, at USA hæver toldsatserne yderligere og til gengæld skal Kina købe for yderligere 200 milliarder dollars (1.350 milliarder kr.) varer i USA i løbet af de kommende to år.

For at tage yderligere luft ud af kontroverserne så meddelte USA forleden, at man ikke længere anser Kina som en ”valutamanipulator”. Dette prædikat fik Kina ellers tildelt så sent som i august sidste år, hvilket var på samme tidspunkt, hvor uenigheden mellem de to økonomiske supermagter blussede op igen. Der er derfor ingen tvivl om, at det nye kinesiske år starter op med en mere forsonlig situation mellem USA og Kina således, at man har et fundament at bygge en videre dialog på.

Den økonomiske udvikling i Kina blev i løbet af 2019 særligt påvirket af handelskrigen, hvor væksten i 2018 ikke blev generet samme måde. Grafik et, med salget af personbiler, bekræfter også delvist, at det forgangne år trods alt afsluttes med en vis optimisme. Tilbage i 2018 begyndte salget af personbiler at gå tilbage i Kina, hvor jeg ikke vurderer, at der var nogen tæt sammenhæng med handelskrigen. Tilbagegangen havde nærmere udspring i en generel forbrugsafmatning, men den tiltagende storm i handelskrigen fra USA forstærkede selvfølgelig alle negative udviklinger i økonomien. Tilbagegangen i bilsalget fortsatte ind i 2019, hvor den årlige tilbagegang i salget af personbiler nåede op på 17,5 pct. i starten af sidste år. Her skal det nævnes, at mange opgørelser inkluderer mindre køretøjer til erhvervsmæssigt brug, men grafik et og den statistik som jeg refererer til omfatter udelukkende personbiler.

Den kraftige nedtur for et års tid siden havde helt klart en sammenhæng med handelskrigen, idet forbrugerne ganske enkelt frygtede for deres jobsikkerhed. Til at forstærke tilbagegangen i salget af nye biler er der en stigende tendens til at købe en brugt bil i Kina. Desuden har man også i Kina fjernet et tilskud til el-biler således, at de bliver mindre attraktive at erhverve. Det er altså ikke kun handelskrigen med USA der har givet en afmatning, og derfor er det endnu mere interessant, at bilsalget fik så meget fart på i slutningen af 2019, at den årlige ændring endte på blot minus 0,9 pct.

Det er end ikke status quo, hvilket absolut set er mindre imponerende, men det er et væsentligt forbedret momentum at bringe med ind i dette nye år, sammenlignet med for 12 måneder siden.

Udviklingen i Kinas eksport (grafik 2) kunne umiddelbart også bekræfte en forbedret udvikling i november og december. Eksporten steg med 9,1 pct. i december set i forhold til 2018, men en del skal forklares ved såkaldte statistiske basiseffekter, som ikke repræsenterer ægte stigninger i eksporten af varer eller tjenesteydelser. Dog er der også en reel fremgang gemt i tallene, blot mere beskeden end det umiddelbare tal.

Ligesom med handelskrigen så er situationen for Kinas økonomi forbedret set i forhold til starten af 2019, men omvendt er intet sprudlende. Man skal dog ikke underkende, at om 12 måneder så er Kinas økonomi ca. 6 pct. større end i dag. Det understreger, at Kina hele tiden byder på et utal af muligheder for investorer og virksomheder, men der skal arbejdes en tand mere for at finde succeserne.

Det samme skal lederskabet i Kina, hvor USA i denne uge måske har vist imødekommenhed, men omvendt også har skabt en alliance sammen med EU og Japan i WTO (World Trade Organization) mod Kinas statsstøtte til landets virksomheder.

Jeg opfatter det som en bekræftelse på, at også i Kina må man, på politisk niveau, tage endnu en tørn i arbejdstøjet. Det gælder både i forhold til USA samt i forhold til at stimulere den indenlandske økonomi, hvor jeg mener, at en skattereform er påkrævet for at skabe yderligere bevægelse i privatforbruget. Desuden tager jeg med i mit billede af de økonomiske udsigter, at dette år er det sidste år i den nuværende femårsplan, men 2021 bliver desuden tiåret for den daværende præsident Hu Jintaos målsætning om, at i 2021 skulle Kinas BNP være fordoblet sammenlignet med det samlede BNP i 2012. Jeg vurderer, at den nuværende præsident Xi ikke føler sig 100 pct. forpligtiget af den målsætning, men interessant nok kan Kina nå målet, hvis BNP-væksten holdes oppe på det nuværende niveau – og så ender det jo nok med at blive resultatet når rottens år er omme.

Klik her for modtage vores “Økonomisk Spotlight” og læs vores vurderinger af finansmarkedet ligesom tusinder af andre gør rundt om i verden.

How helpful was this article?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply