DEUK
contact@lundgreens.com
+45 70 26 88 55

Investorvalg om en Johnson put eller call

Investorvalg om en Johnson put eller call

///
Comment0
/
Categories
0
(0)

Teaser: Den britiske økonomi har været påvirket af en evig krisepåvirkning siden Brexit-afstemningen for en del år siden, og med de økonomiske effekter af coronakrisen intensiveres krisefølelsen igen det kommende halvår.

Coronavirussen har forsinket forhandlingerne om Brexit, men coronavirussen fik ikke Brexit til at forsvinde, så mandag den 15. juni blev forhandlingerne officielt genoptaget. Samtalerne viste, at positionerne hos de to forhandlingsparter EU og Storbritannien heller ikke var blevet flyttet i mellemtiden, eller sådan skulle det se ud ved første blik. Brexit-forhandlingerne genbekræfter samtidig den enorme mængde af usikkerheder, variabler og kompleksiteter, der i tiden omgiver den britiske økonomi.

Naturligvis har det britiske aktiemarked også oplevet en renæssance siden det store udsalg i marts måned, men målt siden årets start må investorer konstatere, at der stadig mangler ca. 20 pct. på den konto der hedder britiske aktier, hvor det f.eks. kun er 5 pct. på Wall Street. Det er en anselig forskel for en periode på mindre end seks måneder, og jeg betragter det som en klar indikation af en øget bekymring om udsigterne for den britiske økonomi blandt investorerne.

Hvis man kommer forbi aktiekurserne så vil man bemærke, at faldet i marts måned ikke ramte markedet i London hårdere end så mange andre steder. Den efterfølgende stigning har derimod været markant mindre euforisk end i mange andre aktiemarkeder, hvilket falder meget godt sammen med tendensen til et mere kaotisk forløb af coronakrisen i Storbritannien.

Jeg skal ikke kunne udelukke, at nogle investorer de seneste par måneder har været så fremsynede, at de endnu en gang har indregnet den stigende Brexit usikkerhed, netop fordi forhandlingerne har stået stille. Min opfattelse er dog, at det primært er den britiske udgave af coronakrisen der har lagt en dæmper på aktiemarkedet i Storbritannien, som derfor også primært påvirker finansmarkedet, men forude venter endnu en runde ”Brexit-krise” på investorerne.

På overfladen virkede kommentarerne efter forhandlingerne mellem Eu og Storbritannien som, at de hårde fronter stadig er til stede, hvilket de også er. Men selv noget så centralt som adgangen til fiskeri i britisk farvand blev reelt ikke omtalt helt så kategorisk som tidligere.

Nogle argumenterer, at 45 pct. af Storbritanniens eksport går til EU, hvor kun 10 pct. af EU’s eksport går til Storbritannien, så derfor bliver briterne nød til at acceptere EU’s betingelser. Grafik et viser Storbritanniens top 5 eksportmarkeder, hvilket tydeligt bekræfter EU landenes betydning for britiske eksportører. Omvendt viser grafik to, at Storbritannien naturligvis også importerer meget fra de store EU-lande. Ser man det ud fra et tysk synspunkt, så er Storbritannien Tysklands femtestørste eksportmarked, endda ikke så langt efter Kina, og tyskernes handelsoverskud med Storbritannien er omkring det der svarer til 40 milliarder dollars. Den samhandel har en ganske stor betydning for Tyskland, og i disse tider har ingen råd til at smide den slags penge over bord.

På begge sider er der stærke interesser i at få en aftale på plads, men jeg kunne godt forestille mig en delvis Brexit-aftale pr. den første januar, der vil have fokus på samhandel og virke som en frihandelsaftale. Det kan betyde, at personers muligheder for at krydse grænserne ikke når at blive reguleret og fiskeriet må eventuelt også vente til senere forhandlinger. Men skulle det komme til en delvis Brexit-aftale, hvor samhandlen sikres, så er det min vurdering, at det vil være tilstrækkeligt til at give finansmarkedet og investorerne komfort.

Men det er min forventning, at Brexit-forhandlingerne i løbet af det kommende halvår endnu en gang vil skabe fornyet bekymring blandt investorerne.  Tungest i det samlede puslespil vejer fortsat de økonomiske effekter af coronakrisen, men de kommende seks måneder stiger Brexit-forhandlingerne igen i betydning for investorerne. Effekterne af coronakrisen samt Brexit-forhandlingerne forbliver de absolut to største årsager til usikkerhed, men i finansmarkedet ændres forudsætningerne heldigvis hele tiden.

Hvor Boris Johnson, ved årets start, stod meget stærkt indenrigspolitisk, så er den situation ganske anderledes nu. Min vurdering er, at investorerne endnu ikke indregner den indenrigspolitiske ændring i kurserne i stor stil. Men i det kommende halvår forventer jeg, at investorerne også vil inddrage overvejelser om nu Boris Johnson, og den britiske regering, kan klare både de negative effekter af coronakrisen samt, hvad det kommende Brexit måtte byde på. Hvordan den vurdering kommer til at falde ud mener jeg pt. er meget åben, men om nogle måneder kommer det til at se ud som en ”Johnson put” eller en ”Johnson call” blandt investorerne, hvor en ”put” er lig med endnu større usikkerhed i markedet.

En af de britiske løsninger på Brexit har længe været at indgå frihandelsaftaler med så mange lande som muligt, hvilket blot tager tid. En af de helt vigtige sejre i den kontekst ville være en delvis frihandelsaftale med USA, hvilket EU ikke har. Her har den amerikanske Præsident Trump været meget understøttende over for briterne, og den frihandelsaftale lignede noget som Boris Johnson kunne være sikker på at underskrive når han ville.

Men nu intensiveres den amerikanske præsidentvalgkamp, hvilket kan forsinke mange processer, og det er usikkert, hvem der bliver den nye amerikanske præsident. Ikke fordi jeg tror, at Joe Biden vil have noget imod en hel eller delvis handelsaftale med Storbritannien, men han har måske andre prioriteter, som f.eks. samhandlen med EU.

I årevis har jeg ventet på, og argumenteret for, at når der er en endelig Brexit-aftale så bliver investeringer i Storbritannien særligt attraktive igen. Det er endnu ikke kommet så vidt, men forhåbentlig bringer nytåret så meget afklaring, at det kan betragtes som noget endeligt.

Indtil da vil flere brikker komme til puslespillet, og de vil medbringe øget usikkerhed. Lige nu forventer jeg det betyder, at på den anden side af sommerferien vil jeg bruge den øgede usikkerhed til at søge efter attraktive muligheder, som vil profitere af den klarhed der eventuelt venter forude om et halvt års tid – men den mellemliggende periode bliver dog særligt spændende.

Klik her for modtage vores “Økonomisk Spotlight” og læs vores vurderinger af finansmarkedet ligesom tusinder af andre gør rundt om i verden.

How helpful was this article?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply