DEUK
contact@lundgreens.com
+45 70 26 88 55

Hong Kong ånder lettet op

Hong Kong ånder lettet op

///
Comment0
/
Categories

Teaser: I midten af februar offentliggjorde Kinas regering planen for det økonomiske område ”Greater Bay Area”, hvor Hong Kong også indgår.

Med åbningen af den imponerende 36 km. lange broforbindelse fra Hong Kong over Zhuhai til Macau er der skabt en sammenhæng mellem de fire storbyer i det kommende Greater Bay Area.  Det er Hong Kong, Macau, Guangzhou og Shenzhen, og hertil kommer ca. en håndfuld andre større byer således, at området i alt repræsenterer 70 mio. indbyggere.

I Hong Kong har man længe været i tvivl om bystatens position i forhold til resten af Kina, hvor nogle i Hong Kong åndede lettede op da man nu fandt plads i den længere planlægning. Umiddelbart fastholder Hong Kong sin position som finanscentrum samt sin betydningsfulde rolle inden for transport og handel. Men man skal dog ikke undervurdere, at kernen i hele projektet er at skabe et enormt innovationsområde, hvor det er Shenzhen der er den drivende kraft – i dette fremtidige familieforhold skal Hong Kong så finde sig til rette.

Hong Kong har altid været spektakulær men som grafik et viser halter det med BNP-væksten gennem flere år, og jeg kan ikke pege på hvor nye impulser skulle komme fra. Grafik to viser netop hvorledes stigningstakten i detailsalget faldt yderligere i andet halvår af 2018, på samme tid hvor mange vestlige virksomheder begyndte at berette om et ændret forbrugsmønster i Kina, hvilket jeg forventer vil forsætte (stigningen i januar i år kan meget vel hænge sammen med en forskydning i det kinesiske nytår der er den tilbagevende forbrugsfest). Traditionelt betyder ejendomsmarkedet også meget for velstanden i Hong Kong, og af flere grunde har prisudviklingen en betydning for BNP-væksten i den spektakulære by.

Ejendomsmarkedet i Hong Kong har altid været præget af spekulation, men siden den globale finanskrise for 10 år siden har Hong Kong oplevet endnu voldsommere prisstigninger end tidligere. Det koster nu 21 års lønindkomst for en privat husholdning at købe en ejerlejlighed på 60 kvadratmeter, og dermed er Hong Kong for niende år i træk den by i verden, hvor det er økonomisk sværest at opnå at kunne købe fast ejendom som privatperson.

Dog var markedet lige ved at falde sammen i 2018 da flere uheldige faktorer løb sammen og ganske pludseligt faldt ejendomspriserne med 20 pct. BNP-væksten aftog endnu mere og, som nævnt, flyttede en mærkbar andel af de kinesiske forbrugere ganske hastigt deres forbrug mod billigere produkter. Men ikke mindst var der udsigt til forsatte amerikanske rentestigninger – det var for stærk en kombination og vægtskålen på ejendomsmarkedet tippede til lavere priser.

Bevægelsen i Hong Kong sker hurtigere fordi der samlet i sektoren er en højere gearing end i mange andre lande. Det er ikke usædvanligt, at medlemmer af direktionen og bestyrelsesmedlemmer belåner deres aktiebesiddelser i det firma, hvor de indgår i ledelsen. Dette sker også i børsnoterede ejendomsselskaber, som i Hong Kong blev presset af faldet i ejendomspriserne, men desuden også af det generelle udsalg i aktiemarkedet i samme periode. Derfor var det faretruende tæt på, at de belånte aktier i flere ejendomsselskaber skulle tvangssælges, og denne risiko startede 2019 principielt op med. Men chefen for den amerikanske centralbank Jay Powell redede Hong Kong fra brandudsalget ved at aflyse de forventede rentestigninger i år. Også i den forbindelse åndede mange lettede op i Hong Kong, men hvordan ser vejen fremad i realiteten ud for den spektakulære bystat?

Man kan sige, at Hong Kong har fundet en plads i ”Greater Bay Area” men her skal Hong Kong dele væksten med hele området. Derfor er det min forventning, at de oprindelige kinesiske områder får de største fordele i det nye definerede økonomiske vækstområde, specielt vil Shenzhen og tier to byerne drage nytte af den nye fokus.

Hong Kongs detailhandel vil være glamourøs og med meget glimmer årevis frem, men mange af de særligt velhavende kinesere jetter allerede videre rundt i verden for at forbruge andre steder. Her vurderer jeg, at mange forretninger i Hong Kong vil mærke ændringen i forbrugsmønstret blandt middelklassen i Kina, hvor en stigende andel vil overveje sit forbrug mere nøje i retning billigere produkter.

Men finansmarkedet og investeringer vil Hong Kong fortsat profitere af, ligesom handel og transport vil bidrage til velstanden men risikoen er, at f.eks. Shenzhen og Shanghai vil tage en del af denne forretning, hvis man en dag synes, at tiden er inde. I alt tegner det til en mere risikofyldt fremtid for Hong Kong, og her fylder ejendomsmarkedet meget da disse investeringer repræsenterer enorme formuer, som kunne komme yderligere under pres, hvis bystaten taber mere af sin attraktive status.

Det skal dog nævnes, at mange private bosiddende i Hong Kong vil være parate til at købe, hvis priserne falder. Men en korrektur i, eller en direkte nedtur, er nu engang et fald og det kan skræmme køberne væk. Siden sidste år lurer der dog også en anden risiko for ejendomsmarkedet i baggrunden, nemlig presset på Hong Kong dollaren.

Fordi økonomien generelt er under pres samt, at en del spekulativ kapital har forladt Hong Kong så har centralbanken (Hong Kong Monetary Authority) været tvunget til at intervenere i valutamarkedet. Det har betydet at flere banker sidste år hævede udlånsrenten for boliglån, hvilket bidrog til prisfaldet på 20 pct. i ejendomsmarkedet.

Da man åndede lettet op grundet de ændrede meldinger fra den amerikanske centralbank aftog hele presset, men min vurdering er, at der findes en let stigende risiko for, at Hong Kong en dag kan blive udsat for en valutakrise, hvilket naturligvis vil ramme ejendomsmarkedet. Under alle omstændigheder er min tro på fremtiden vedrørende Hong Kong, at man netop bliver en del af et økonomisk område, hvor velstanden udjævnes mere end tidligere og dermed mister Hong Kong en del af sin spektakulære status – også som investeringsdestination inden for en årrække.

Klik her for modtage vores “Økonomisk Spotlight” og læs vores vurderinger af finansmarkedet ligesom tusinder af andre gør rundt om i verden.

Leave a Reply