UK
contact@lundgreens.com
+45 70 26 88 55

Single Blog Title

Ny Politisk Ramme Om Tysk Økonomi

0
(0)

Det tyske supervalgår 2021 blev for alvor skudt i gang for nogle uger siden med delstatsvalg i Baden-Würtemberg og Rheinland-Pfalz. Næste valgdato er den 6. juni, hvor vælgerne i delstaten Sachsen-Anhalt skal til valgurnerne. Det store valgbrag bliver dog den 26. september med parlamentsvalget for det samlede Tyskland, samt to delstatsvalg i Mecklenburg-Vorpommern og Thüringen. Jeg betragter det som meget givet, at de politiske rammer for tysk økonomi ændres, det spændende spørgsmål er hvor store ændringerne bliver?  Min vurdering er, at de bliver store nok til, at investorer vil interessere sig for det, hvilket langt fra altid er tilfældet vedrørende de politiske rammer for Tysklands økonomi.

I en krisetid vil vælgerne ellers typisk samle sig om den til enhver tid siddende regering, og dette burde give medvind til den store koalitionspartner i den tyske regering, det konservative CDU/CSU. Men håndteringen af Covid-19 krisen er kørt af sporet, og desuden er det konservative parti ramt af flere skandaler, der hænger sammen med Covid-19 krisen.

Af samme grund var det ikke nogen overraskelse, at CDU blev taberen i de to delstatsvalg i marts. Alligevel var det interessant, måske overraskende, at bevægelserne var store nok til, at der åbnede sig flere muligheder for nye koalitionsdannelser. Regeringsdannelsen på delstatsniveau har kun begrænset landspolitisk betydning, men alligevel er strømningerne interessante.

Partiet De Grønne har længe stået til at blive Tysklands næststørste politiske parti, men det jeg selv giver en vis opmærksomhed er, hvor stor vælgerflugten fra CDU/CSU bliver, og den er utvivlsomt stigende. De mange selvskabte problemer, der rammer det konservative parti lige nu, kan være glemt om seks måneder, men det er ikke sikkert, eller det kan blive værre endnu. Det sidste er absolut en mulighed, for ikke alene stiger utilfredsheden med den langsomme udrulning af Covid-19 vaccinationerne, men den økonomiske krise bliver også trukket ud – hen imod valgkampens intense fase.

I dette kvartal har alle indeks og målinger ellers vist, at tyske virksomheder er meget optimistiske i deres syn på fremtiden, og de er klar til vækst. Tyskland er kendt som en af verdens største eksportlande, så det er ikke kun den indenlandske økonomiske udvikling virksomhederne har høje forventninger til. Blandt de store eksportmarkeder hører blandt andet også de andre europæiske lande, hvor krisen også trækker ud, hvilket kunne bidrage til en mindre optimistisk stemning op til supervalgdagen i september.

Lige nu er troen på fremtiden intakt, som det månedlige ZEW-indeks viser (grafik et). Men grafik to viser WAI-indekset, der udarbejdes af den tyske centralbank Deutsche Bundesbank, og dette indeks forudsiger en mere afdæmpet økonomisk hverdag forude. WAI-indekset er designet til at forudsige bnp-væksten og måler på en række helt aktuelle data, der kan indhentes dagligt, men som typisk indhentes, hver uge.

Med al tydeligelighed, så er WAI-indekset faldet gennem årets første kvartal, og faldet har endda været en smule tiltagende perioder, så man kan roligt være bekymret over udviklingen, da dette er, hvad den tyske vælger mærker i sin hverdag. Det er næppe den bedste optakt til en kommende valgkamp, og selvom der er tid endnu så tager det omvendt også tid at få ændret den udvikling i landets økonomiske vækst.

Der er altså pt. utroligt mange faktorer der kan få vælgere til at flygte væk fra begge de nuværende regeringspartier CDU/CSU og SPD (de konservative og socialdemokratiet). SPD har efterhånden mistet så mange vælgere, at det næsten kun er de mest trofaste kernevælgere som er tilbage, men et alternativ er partiet De Grønne. Det særdeles spændende element er, hvor eventuelt frafaldende konservative vælgere bevæger sig hen? Det naturlige alternativ ville være det liberale parti FDP, men partiet formår ikke at tiltrække de konservative tvivlere i stor stil, hvilket måske overrasker investorer.

Min vurdering er, at mange CDU/CSU vælgere ikke nødvendigvis er afskrækket af De Grønnes økonomiske politik, og derfor er det min holdning, at De Grønne er et væsentligt mere sandsynligt alternativ for mange vælgere, end hvad mange investorer har indregnet i aktiekurserne. Mit hovedscenarie er en kommende koalition mellem CDU/CSU og De Grønne, hvor meningsmålingerne lige nu peger på CDU/CSU som det fortsat største parti i den konstellation, men verden forandres, og endda hastigt.

Som minimum forventer jeg en fremtidig politik i Tyskland, der indeholder et stort element af De Grønnes partiprogram, og naturligvis vægter alt inden for miljø, natur, energi etc. meget tungt her. Som reaktion på den seneste modvind for CDU/CSU så øger jeg derfor min fokus på, hvilke områder som De Grønne i fremtiden vil trække i forgrunden. Min vurdering af investeringsmuligheder, så er det helt aktuelt en proces der er i gang lige nu.

Mit bedste bud er, at der kommer flere og større ændringer end finansmarkedet indregner i øjeblikket. Der er mange eksempler på tiltag, hvilket formentlig rækker lige fra hastighedsbegrænsninger på motorveje, omlægning til el-drift af biler i storbyer, lovkrav om solceller på nybyggeri og mange flere nye regler. Får jeg ret i de formodninger, så kommer der mange ændringer, men ændringer er dog samtidig lig med nye muligheder.

How helpful was this article?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply

Related Content
Editor's Choice