DEUK
contact@lundgreens.com
+45 70 26 88 55

Prøv officiel digital valuta allerede i 2022

Prøv officiel digital valuta allerede i 2022

///
Comment0
/
Categories
0
(0)

Teaser: Kinas centralbank har længe varslet, at man arbejder på en digital valuta som alternativ til kontanter samt andre betalingsmetoder, og nu er det svidt, at den første stat i verden tester en digital valuta.

Gennem de sidste halvandet til to år har Kinas centralbank (PBoC) flere gange nævnt, at man er ved at være klar med den første testrunde til at afprøve renminbien (RMB) som digital valuta, men meget tyder på, at det rent teknisk har været en stor mundfuld, der derfor er blevet forsinket. Hele planen oprinder tilbage fra Kinas 2025 plan der har den målsætning, at gøre Kina globalt førende inden for en række teknologier, men planen er desuden også blevet forankret i den officielle femårsplan.

Stort set alle lande arbejder med 5 og 10-års planer uden, at en forankring i sådan en plan er en garanti for succes, og naturligvis gælder den garanti heller ikke i Kina. Men i Kina betyder en så central forankring, at et projekt har den øverste ledelses bevågenhed, og signalet er desuden, at man er parat til at kaste svimlende summer efter projektet for, at det skal lykkes. Dermed indgår det forsøg i mine forventninger som en test, der med stor sandsynlighed falder ud til at lykkes. Afledt deraf betyder det, at der med ret høj sandsynlighed også kan komme en langfristet global påvirkning af de fintechvirksomheder der har elektroniske betalinger som forretningsområde.

Testen er nu skudt i gang, hvilket selvfølgelig kræver betalingsinfrastruktur, men også nogle der bruger penge, altså almindelige forbrugere. Officielt er selve centralbanken ikke direkte involveret, hvilket nok tager en rum tid endnu. Helt overordnet har PBoC etableret et analyseinstitut der udelukkende beskæftiger sig med digitale valutaer, som jo baseres på blockchain teknologi ligesom kryptovalutaerne gør. Dette institut grundlagde i 2018 virksomheden ”Shenzhen Fintech Co. Ltd”, og denne virksomhed har senest etableret et joint-venture selskab der varetager den første test af de digitale penge.

Selve betalingstransaktionen sker selvfølgelig med mobiltelefoner, og derfor er tre mobiltelefonselskaber involveret foruden fire store banker, hvor alle syv parter er statskontrollerede.   Men den kinesiske udgave af Facebook, kaldet WeChat (tilhører Tencent) er også med i testrunden. WeChat benyttes af alle kinesere bl.a. til at udføre helt almindelige betalinger, og derfor har Tencent allerede ca. 40 pct. af det kinesiske marked for elektroniske betalinger fra private.

Derfor giver det mening, at Tencent er med i en test, men det er ganske interessant, at en privatsektor virksomhed er involveret i testfasen i Kina, også set i forhold til vurderingen overfor Facebook. Den amerikanske konkurrents platform er i forvejen noget mindre avanceret end WeChat / Tencent, og hvor Facebooks digitale valuta Libra halter, så får Tencent adgang til en digital valuta der ligner en succes – det kan betyde en forskel i forhold til investorernes valg mellem Facebook eller Tencent aktien.

Lige nu testes der internt i de fire udvalgte banker, men sidst på året forventer man, at privatpersoner kan deltage. Fire byområder er udvalgt i testfasen, hvor brugere kan downloade en app, men fremadrettet kan teknologien formentlig også tilknyttes et simkort. Grafik et viser de fire byområder der indgår i testen, hvor det måske skal nævnes, at Xiong’an er et helt nyt futuristisk byområde som man bygger op, og nærmest en selvskrevet kandidat til dette projekt med en digital valuta.

Hvis alt går efter planen så skal vinter OL i 2022 også indgå, hvor man som gæst får muligheden for at afprøve den digitale valuta, og derefter kunne jeg godt forestille mig en videre udbredelse. Den digitale valuta skal afløse almindelige kontanter, som første skridt. Målsætningen som nogle spekulerer i er, at 12 pct. af de fysiske kontanter skifter til at være digitale som et første skridt. Det vil i givet fald svare til 140 milliarder US dollars, og dermed flytter vægten blandt digitale valutaer sig naturligvis også globalt. Grafik to viser et estimat over den totale omsætning i kryptovalutaer pr. kvartal, og andre estimater peger på, at den samlede udestående mængde af kryptovalutaer er på ca. 200 milliarder US dollars. Det er altså ikke noget voldsomt beløb i forhold til de digitale valutaer, som nationale stater eventuelt begynder at skabe.

Den politiske opbakning fra øverste sted, giver naturligvis centralbanken støtte i mulighederne for at komme i mål med projektet, omvendt er forventningerne så meget højere.  Og udviklingen er meget længere fremme end mange tror, og mere end blot at forberede en turistunderholdning til vinter OL i 2022. Ifølge visse medier, mener man, at centralbanken har udtaget mere end 80 patenter på teknologier som er blevet udviklet i forbindelse med digitaliseringen af renminbien.

Patenterne omfatter f.eks. også pengepolitiske algoritmer der automatisk kan regulere pengemængden afhængig af forskellige ændringer. Det kan f.eks. være ændringer i kreditgivningen fra banker til deres kunder, men jeg kunne godt forestille mig, at algoritmen kan reagere på meget tidligere indikatorer i økonomien.

Meget tyder på, at andre centralbanker føler sig nødsaget til at beskæftige sig væsentligt mere intensivt med denne udvikling. Således har centralbanken for alle centralbanker, Bank for International Settlements (BIS) i Basel, oprettet en hel ny enhed der skal beskæftige sig med digitale valutaer. Dette skridt er bl.a. også fremprovokeret af Facebooks digitale valuta Libra, hvor projektet hos Facebook dog mister støtter lige i tiden. Projektet i Kina mister næppe momentum lige nu, og sandsynligvis kan gæster ved vinter OL i 2022 selv stifte bekendtskab med den nye digitale valuta, og dermed den monetære fremtid.       

Ifølge vores egen ”Code of conduct” vedr. de bidrag vi skriver i medierne, så skal vi gøre opmærksom på, hvis vi har en investering i et firma der er nævnt i teksten. Lundgreen’s Capital rådgiver investeringsforeningen Lundgreen’s Capital – China der er investeret i firmaet Tencent. Investeringen påvirker dog ikke de holdninger og konklusioner som fremgår af teksten.

Klik her for modtage vores “Økonomisk Spotlight” og læs vores vurderinger af finansmarkedet ligesom tusinder af andre gør rundt om i verden.

How helpful was this article?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Reply