DEUK
contact@lundgreens.com
+45 70 26 88 55

Single Blog Title

This is a single blog caption

Tysk økonomi i hårfin balance

///
Comment0
/
Categories

Teaser: Den tyske industriproduktion kom tilbage til positiv vækst i maj, men der skal mere til før investorerne kan tro på fornyet vækst i Tyskland.

Skal man optimistisk betragte Tysklands økonomi, så kan det fremhæves, at industriproduktionen steg med 0,3 pct. i maj måned, hvilket blev offentliggjort forleden. Tallet er den månedlige ændring i forhold til april, hvor solstrålen i historien er, at ændringen var til den positive side.

Flertallet af økonomer havde dog regnet med en stigning på 0,4 pct. men, hvis man sammenligner med maj måned sidste år så bliver det til en sort sky på himlen, for på årsbasis er det en tilbagegang på 3,7 pct. Dermed accelerer den årlige negative udvikling idet april viste en årlig tilbagegang i industriproduktionen på 2,3 pct. og 0,9 pct. i marts.

Der kan være mange årsager til forskydningerne men alt kan ikke bortforklares, og samtidig med udviklingen i industriproduktionen offentliggjorde Tyskland også sin handelsbalance. Her er jeg overbevist om, at nogle økonomer bemærkede faldet i importen på 0,5 pct. i forhold til april, når nu forventningen var et plus.

Hvis man betragter grafik et, så viser grafen udviklingen i den tyske industriproduktion som et indeks, hvor byggeriet desuden er sorteret fra og dermed kommer indeksudviklingen tættere på udviklingen i den klassiske industrisektor. Det er kvartalsvise beregninger så der er en vis forsinkelse i data af den grund, men tydeligvis har aktivitetsniveauet været i tilbagegang siden starten af sidste år. Med den årlige udvikling i industriproduktionen gennem de seneste måneder, som jeg ovenfor har refereret til, så er det ingen overraskelse, hvis indekstallet går yderligere tilbage i løbet af første halvår i år.

Aktieinvestorer fik en forsmag på betydningen af presset på aktivitetsniveauet da en lang række europæiske virksomheder tidligere i år måtte nedjustere forventningerne til indtjeningen, og den slags meddelelser kommer der formentlig flere af når denne sommer bliver til efterår.

Som grafik to viser, er arbejdsløsheden i Tyskland stadig historisk lav og mange brancher efterspørger stadig arbejdskraft. Jeg forventer derfor ikke nogen hastig stigning i arbejdsløsheden, men også her spiller bl.a. industrisektoren ind.

Lige nu er udviklingen på det tyske arbejdsmarked kun ændret til, at det går langsommere med nyansættelser. Men desuden kommer der ændrede signaler fra de tyske virksomheder om mulige kortere arbejdsuger de næste tre måneder.

Ifølge det tyske analyseinstitut IFO forventer 8,5 pct. af de adspurgte virksomheder at indføre kortere arbejdsuger, hvilket er det højeste antal virksomheder siden 2013. Ikke overraskende er det netop virksomheder i industrisektoren som primært forventer de kortere arbejdsuger. Det betyder endnu ikke, at der kommer store fyringsrunder, så langt fra endda, men hvis pilen peger i en retning så er det nedad.

Nu er det ikke for, at jeg vil producere nedslående læsning til hængekøjen, men finansmarkederne sover aldrig og selv i sommervarmen kan det være nødvendigt at give udviklingen en tanke.

I min optik forværres udviklingen i tysk økonomi fortsat, dog er det ikke en stejl nedtur snarere nogle skridt frem og tilbage, der netto er skridt tilbage. Det er helt klart bekymrende, at landet får en BNP-vækst i år, hvor man blot er glad for en særdeles beskeden positiv udvikling, og ikke mere end det.

Årsagen til den bekymring er, som tidligere nævnt, at Tyskland har en historisk lav arbejdsløshed (grafik 2) og det skal resultere i mere økonomisk vækst end tilfældet er nu. Hvis arbejdsløsheden begynder at stige på et tidspunkt, hvor der i forvejen næsten er nulvækst så er der virkelig risiko for en negativ BNP-vækst, hvis man ser et par år længere frem.

Den tyske økonomi er så stor og dominant, at den har en egen intern inerti, men den kraft har allerede bragt landet langt frem med ret høje vækstrater gennem de seneste år. Man kan hævde, at så er der jo ikke noget at klage over, hvilket er rigtigt, men således tænker finansmarkederne ikke, da disse er fremadskuende med en evig appetit efter vækst.

At Tysklands økonomi er i en hårfin balance, hvor kun en mindre yderligere væksttilbagegang sender landet i recession er velkendt i finansmarkederne. Derfor bør denne risiko allerede være indregnet i kurserne, i det mindste delvist, og dog, så argumenterer jeg, at sandsynligheden for skuffelser blandt investorerne er stigende.

Min forventning har været, at denne sommer blev noget tør i finansmarkederne, hvor man specielt her i Europa vil komme til at tørste efter gode nyheder. I det spil melder Den Europæiske Centralbank (ECB) sig sikkert også på banen idet centralbanken klart har tilkendegivet, at man gerne lemper pengepolitikken.

De seneste tal fra Tyskland er dog næppe nok til at give ECB sved på panden idet den månedlige udvikling trods alt var positiv. Desuden offentliggjorde både Frankrig og Italien, onsdag i sidste uge, overraskende gode tal for industriproduktionen for maj måned.

For Frankrigs vedkommende var det den højeste årlige vækst i 2½ år, hvor flere udleveringer af fly fra Airbus er en del af forklaringen. Alt i alt giver det ikke anledning til nogen akut nervøsitet hos Eurozonens centralbank, men mit primære scenarie er, at spekulationerne vender tilbage idet jeg stadig forventer en samlet udvikling i Eurozonen der går i den tyske retning mod svagere økonomisk vækst.

Jeg fastholder derfor også vurderingen, at aktieinvestorer i Europa bliver stillet overfor valget mellem, at se på sløje makroøkonomiske tal, der også får betydning for virksomhedernes indtjening, eller glædes over en rentesænkning fra ECB.

På lang sigt mener jeg, det bekræfter udsigten til et generelt lavt aktieafkast i Europa en årrække fremover, så derfor kunne man med fordel gøre kurslister fra andre regioner i verden til en del af sommerlæsningen.

Klik her for modtage vores “Økonomisk Spotlight” og læs vores vurderinger af finansmarkedet ligesom tusinder af andre gør rundt om i verden.

Leave a Reply