DEUK
contact@lundgreens.com
+45 70 26 88 55

Single Blog Title

This is a single blog caption

Gigant fintech marked i opbrud

///
Comment0
/
Categories

Kinas marked for mobile betalinger er intet mindre end gigantisk, men markedet er et duopol, hvilket der nu bliver ændret på.

Når man besøger Kina lægger man sandsynligvis meget hurtigt mærke til, at alle bruger en QR-kode på deres mobiltelefon til enhver form for betaling. I Kina er denne mobile betalingsadfærd særdeles udbredt og som kunde kan man bruge mobilen til ethvert køb. Uanset om man køber en bil eller bare noget mad på gadehjørnet så fungerer betalingen med QR-koden – selv nogle tiggere har opgraderet den gamle plastikkop til en QR-kode, således, at de også kan modtage digitale betalinger. Dette marked for mobile betalinger er enormt og det tiltrækker selvfølgelig opmærksomhed fra mange aktører. Også fra Kinas centralbank People’s Bank of China (PBoC), og denne interesse kan få en stor betydning for investorer.

Med et indbyggertal på mere end 1,4 milliarder mennesker samt en økonomi der bliver verdens største, så er alle tal fra Kina naturligvis store. Men markedet for mobile betalinger er i relativt perspektiv endnu større. I 2018 nåede mobilbetalingsvolumen RMB 277,4 billioner (DKK 265 billioner), som grafik et viser, og i løbet af sidste år udførte mere end 80 pct. af alle smartphone-brugere mindst én gang en mobilbetaling i en butik. Dette er langt den højeste andel i verden, og dette gigantiske marked kontrolleres blot af to virksomheder. Alipay (tilhørende Alibaba / Ant Financial, finansdivisionen i Alibaba) havde i første kvartal af 2019 53 pct. af markedet og WeChat Pay (tilhørende Tencent / WeChat) kontrollerede i samme periode 39 pct. af markedet. I alt har dette duopol 92 pct. af markedet for mobile betalinger, men et marked som den kinesiske centralbank muligvis foretrækker, bør være mere fragmenteret. I grafik to kan man se, at også i international sammenhæng er de to kinesiske betalingsformidlere ganske enkelt mastodonter, og langt større end deres peers rundt om i verden.

Mange investorer vil selvfølgelig overveje, hvorledes en mulig fragmentering af det kinesiske marked for mobile betalinger vil påvirke Alibaba og Tencent?

Og dette er bestemt et godt spørgsmål, da der stadig er mange ubekendte, herunder hvilken strategi PBoC vil følge. Det kan være alt fra at gennemtvinge en fragmentering af markedet eller blot at tilskynde til ændringer således, at konkurrencen bliver større i stedet for den nuværende situation med et duopol. Min vurdering hælder mest til, at der er en intention fra det officielle Kina til at nedbryde duopolet.

I dag benytter en kinesik forbruger typisk en betalingsløsning, der ofte er enten Alipay eller WeChat Pay. Derfor er butikkerne nødt til at understøtte flere betalingssystemer, således at butikkerne kan indlæse QR-koder fra Alipay, WeChat Pay osv. Men da mere end 90 pct. af kunderne bruger et af de to dominante betalingssystemer, så understøtter butikkerne i mange tilfælde derfor kun disse to udbydere, eller endda kun ét betalingssystem afhængigt af, hvilken branche butikken hører til.

Dette gør det vanskeligt for andre konkurrenter at komme ind på markedet. Men en løsning som centralbanken overvejer er, at fra 2021 skal der indføres en fælles adgang til én QR-kode. Det betyder, at alle betalingsudbydere kan få adgang til den samme kode, og butikkerne behøver derfor kun at understøtte dette ene samlede betalingssystem. Dermed åbnes markedet for alle udbydere af digitale betalingssystemer.

Da digitale betalinger stadig er en dominerende del af fintech-sektoren, vil nogle investorer og fintech-jægere vejre morgenluft. De resterende 8 pct. af det kinesiske marked for mobile betalinger er fordelt på formentlig mere end 15 virksomheder, hvor det bankejede Union Mobile Pay sandsynligvis har en markedsandel på mere end ½ pct., hvilket også er tilfældet med 1qianbao, YeePay og Kuaiqian.

Disse virksomheder vil naturligvis få en vis ekstraordinær opmærksomhed, da nogle forventer, at de går en lysere fremtid i møde.

Men stærke virksomheder giver ikke bare markedsandele fra sig, hvilket også bliver tilfældet med WeChat Pay og Alipay. I disse betragtninger, bør man ikke undervurdere, hvor smarte de apps er, som f.eks. Alipay udvikler, for de er baseret på den seneste teknologi indenfor kunstig intelligens (AI). For konkurrenterne er alene dette en udfordring at skulle konkurrere med, og vil man tage kampen op med WeChat Pay, så er markedspladsen igen meget anderledes.

WeChat Pays forretning er naturligvis baseret på de omkring 900 millioner WeChat-brugere, der organiserer hele deres liv ved hjælp af WeChat, herunder betaling af regninger, online shopping osv. Alle apps til konsumenter i Kina er bygget så de er kompatible med WeChat, hvilket betyder, at WeChat-brugere fuldt ud er opmærksomme på nye smarte apps som de med fordel kunne koble til deres personlige WeChat platform. Derfor vil nogle alternative apps for mobile betalinger finde vej til WeChat-brugere, men kampen skal vindes på WeChats hjemmebane, hvilket er lidt af en udfordring.

Kineserne rejser i stigende grad i udlandet, og med sig har de også deres betalingsvaner, hvilket i stor grad jo er at kunne betale ved brug af QR-koder. Dette bliver en hovedårsag til, at markedet for mobile betalinger med QR-koder vil vokse i hele Asien, og her vil Alipay og WeChat Pay naturligvis også tage deres andel af markedet.

Målt i absolutte tal forventer jeg derfor, at disse to førende virksomheder vil have en god chance for at vinde mere omsætning uden for Kina, end de mister indenlandsk i Kina.

I det indenlandske kinesiske marked for betalinger ved brug af mobiltelefonen er jeg overbevist om, at det vil lykkes for centralbanken med en fragmentering af markedet i nogen grad. Dog forventer jeg, at den traditionelle, og statsligt kontrollerede, banksektor vil forsøge at overtage en andel af markedet, så de mindre fintech-virksomheder skal virkelig være smarte, men det er der også nogle der er.

NB: Investeringsforeningen Lundgreen’s Capital – China har investeret i Alibaba og Tencent. Disse investeringer har dog ikke påvirket indholdet eller konklusionerne i denne klumme.

Klik her for modtage vores “Økonomisk Spotlight” og læs vores vurderinger af finansmarkedet ligesom tusinder af andre gør rundt om i verden.

Leave a Reply