DEUK
contact@lundgreens.com
+45 70 26 88 55

Single Blog Title

This is a single blog caption

En tør sommer venter finansmarkedet

///
Comment0
/
Categories

Teaser: På det seneste er det ikke ligefrem jubelscener der har præget finansmarkederne, men mange vil ganske givet også være tilfredse med mindre – hvis det ønske så endda bare kan gå i opfyldelse.

Hvert år ved denne tid kommer overvejelsen om man skal sælge ud af aktieporteføljen, for at vende tilbage med købsordre senere på året. Det er selvfølgelig et af de mange gode amerikanske ordsprog der findes i finansmarkedet, nemlig ”Sell in May, and stay away”.

Også i år vil det om fire til fem måneder vise sig om det nu havde været en god idé. Som det første, skal det dog siges, at ved en almindelig langfristet investeringsportefølje vil det være et drastisk skridt at reducere aktieandelen til nul. Men en taktisk ændring af risikoen og / eller allokeringer i andre retninger er naturligvis altid en overvejelse værd.

Efter min vurdering er ingen tvivl om, at den globale økonomi fortsat køler af, og derfor er der en forhøjet risiko for, at der hurtigere opstår en misstemning i finansmarkederne rundt om på kloden. Grafik et viser en faldende tysk forbrugertillid, hvor faldet nu begynder at blive langvarigt, forbrugertilliden har overrasket med den negative udvikling og man skal påtænke, at Tyskland har en historisk lav arbejdsløshed. Det har længe været en bekymring i min vurdering for vi taler om Europas største økonomi.

I USA sker der også en afkøling, hvor f.eks. industriproduktionen pt. viser større fald i vækstraten end forventet (grafik to). I min optik bekræfter det min tro på, at den globale BNP-vækst i andet kvartal ikke bliver fantastisk.

Nu vil jeg på ingen måde forsøge at fremprovokere en tidlig sommerdepression over det finansielle marked. Af flere grunde er der ingen grund til det dårlige humør, hvor den helt rationale grund er, at man ikke kan ændre på finansmarkederne, for de er som de er. Man er derimod nødt til hele tiden at manøvrere i forhold til udviklingen, hvilket i sig selv kræver en vis agilitet.

Men det er ikke nok blot at være agil, for der er en anden kompleksitet der opstår når man for en stund overvejer udsigterne for finansmarkederne resten af året – det komplekse spørgsmål er altid, hvad forventer alle de andre investorer, markedsdeltagere etc. ?

Når man i finansverdenen arbejder med sin såkaldte ”conviction model” så indeholder den typisk en række faktorer som man mener har større eller mindre betydning. Typisk har man selv en holdning til faktorerne og hertil, hvor stor vægt faktorerne bør tillægges, men som en yderligere dimension også hvor stærk ens egen tro er på den vurdering som man selv har – og styrken af den tro svinger, tro mig. Alt dette er dog stadig inden for overskuelighedens grænse, men man mærker allerede nu, hvorledes det disciplinerede arbejde begynder at tage over, fremfor blot et hurtigt bud på om dollaren skal op eller ned.

Den anden del af ”conviction modellen” er en kopi af den første del, men den er trods alt mere spændende, for her gennemgår man præcis samme elementer men med et bud på, hvad man selv mener, at det samlede finansmarked mener, herunder også, hvor vigtige de enkelte punkter er samt, hvor overbeviste de øvrige markedsdeltagere er – altså for at skære det meget kort, hvad tror de øvrige i markedet?

Trods det lange halvtørre afsnit, så kan man måske dog netop finde en trøst her. Jeg har indledningsvis fremhævet nogle elementer fra den globale økonomi, som giver et let bekymrende syn på, hvad der venter investorerne et par kvartaler frem. Hvis man her tager udgangspunkt i conviction modellens anden halvdel og stiller, det åbne spørgsmål ”hvad forventer de andre om denne udvikling?”

Hertil siger jeg i min conviction model, at der næppe er mange i finansmarkedet som f.eks. tror på en stærk global BNP-vækst i det indeværende andet kvartal. Dermed være sagt, at hvis alle andre i finansmarkedet allerede er småtriste over f.eks. de økonomiske udsigter, ja så udløser lave væksttal ikke nødvendigvis en stor negativ reaktion i finansmarkederne.

Efter stigningerne i aktiemarkedet kunne man mene, at alt kan udløse et stort kursskred, men det kræver nu, at der er tale om en reel boble, hvilket jeg ikke ser indikationer på. Men mindre kan gøre livet surt for investorer, samt i finansmarkedet generelt. Det kan f.eks. en sommerlig ørkenvandring med halvsløje nøgletal som de eneste nyheder. Denne situation er absolut en mulighed, og jeg ser dette som det mest sandsynlige. Derfor er det ganske væsentligt med en vurdering af, hvor mange i markedet der allerede har den samme vurdering, og her er min tro, som før nævnt, at mange er forberedt på mindre spændende nøgletal. Alt i alt bidrager det til en let negativ stemning, men ikke overvældende og desuden mener jeg fortsat, at specielt aktiemarkedet har en vis robusthed.

Det jeg giver særlig opmærksomhed er, om de negative udviklinger forstærkes. Både grafik et og to repræsenterer udviklinger som er meget vigtige, men man skal hele tiden tænke på, at mange økonomer igen har argumenteret for en recession i USA. Derfor er halvsløje tal slet ikke så dårligt endda, men en lav BNP-vækst vil fremtvinge forskellige ændringer i mange lande. Et eksempel er, at mange lande vil forsøge at øge den indenlandske vækst, men ikke alle har det finanspolitiske råderum til at opfylde vækstdrømmen. Så når investorer studerer de makroøkonomiske nøgletal hen over sommeren så vil investorerne søge i retning af de lande der kan understøtte den indenlandske vækst. Uagtet om det er investorer der solgte i maj eller forblev investeret, så er mit bedste bud fortsat, at kapitalen søger væk fra Europa.

Klik her for modtage vores “Økonomisk Spotlight” og læs vores vurderinger af finansmarkedet ligesom tusinder af andre gør rundt om i verden.

Leave a Reply