DEUK
contact@lundgreens.com
+45 70 26 88 55

En partidag i december der kan flytte EU

En partidag i december der kan flytte EU

///
Comment0
/
Categories

Teaser: Den tyske kansler Merkels pludselige tilbagetræden som partiformand for CDU kan blive ganske interessant for finansmarkedet afhængig af landsmødet i Hamburg.

Mandag den 29. oktober blev der kastet en bombe i tysk politik da kansler Angela Merkel meddelte, at hun går af som formand for hendes parti, CDU. Hidtil har de finansielle markeder ikke reageret eftersom nyheden endnu ikke fører til nogen ændring i tysk politik. Officielt fastholder kansler Merkel sin position i yderligere tre år. Men disse udsigter kan være helt anderledes efter CDU-partiets årlige landsmøde i Hamborg den 7. og 8. december, hvor den nye formand for CDU skal vælges. For finansmarkederne kan dette valg være vigtigere end man tror og reelt set mere betydningsfuldt end da Macron blev valgt som Frankrigs nye præsident.

Kansler Merkels foretrukne kandidat til formandskabet er uden tvivl partiets nuværende generalsekretær, Annegret Kramp-Karrenbauer, som i min optik er en klon af Merkel. Hvis Kramp-Karrenbauer bliver valgt, fortsætter den nuværende indenlandske reformsvage politiske linje og positionen i forhold til EU forbliver som man kender det i dag.

Men en af ​​de tidligere førende figurer i CDU Friedrich Merz har meldt sig ind i kampen og går nu efter at blive partiets formand. De første online meningsmålinger af rimelig troværdighed viser, at Merz pt. er den mest populære kandidat.

Den tredje kandidat af betydning der prøver lykken med at blive den nye partileder er Jens Spahn. Hans profil minder om Merz’ med fokus på økonomi, erhvervslivet og traditionelle konservative spørgsmål. I øjeblikket er Spahn sundhedsminister i den siddende regering så han har en rimelig støtte inden for partiet, dog er han klart outsideren i opløbet.

Meget kan ske i løbet af en måned når det handler om at vinde formandsskabet i et parti, men det synes at blive et udskilningsløb mellem Annegret Kramp-Karrenbauer og Friedrich Merz. Falder afstemningen ud til Kramp-Karrenbauers fordel så er det muligt, at kansler Merkel kan fortsætte i sit embede et stykke tid, som det officielt er annonceret – dette resultat vil samtidig være et ”non-event” for finansmarkederne. Med hensyn til EU vil den tyske regering i givet fald ikke ændre sin stilling betydeligt i løbet af de næste 18-24 måneder.

Fra et investor- og finansmarkedsperspektiv er det Merz og hans popularitet som man, efter min mening, skal holde øje med. Skulle han blive valgt som CDU’s nye formand så vil han sandsynligvis stå for en meget stor forandring i tysk politik. Derfor er det min vurdering, at valget er vigtigere end da Macron blev valgt som præsident i Frankrig.

Kansler Merkel bærer på den historie, at hun har udmanøvreret mange ledende personer inden for CDU-partiet under hendes lederskab. En af dem er Merz som nu forsøger at overtage en af ​​Merkels øverste positioner. Derfor er der ikke mange i Berlin som mener, at Merkel kan fortsætte som kansler med Merz som partileder grundet deres personlige historie.  Den generelle opfattelse, inklusive min egen, er derfor, at Merz snart vil overtage positionen som kansler, hvis han bliver valgt som partiformand.

Det store spørgsmål er, hvad der sker med den nuværende regering der består af det konservative CDU / CSU i samarbejde SPD (socialdemokraterne)? Et nyvalg er muligt, hvilket formentlig resulterer i en ny regering bestående af CDU / CSU, men sammen med de Grønne og det liberale FDP. Som grafikken viser er denne koalition også mulig i det nuværende parlament, og denne løsning er mit hovedscenarie, hvis Merz vinder formandsvalget. En risiko for dette scenario kan være de Grønne da de stormmer fremad i meningsmålene, så de er naturligvis motiverede for et nyvalg.

Konsekvensen, med Merz som chef, bliver en tydelig ændring i CDU’s politiske retning, og det samme vil være tilfældet for en ny regering.

Det gamle billede af Merz er hans ekspertise inden for økonomi, virksomhedspolitik og skatteproblemer. Analyserer man kommunikationen fra Merz i den forløbne uge forsøger han at nå bredere ud end tidligere. Han skal nu bevise, at han dækker det nye midtersegment af vælgerne som kansler Merkel har tiltrukket men han skal også vinde højrefløjsvælgere tilbage. Ikke desto mindre forventer jeg stadig, at Merz har sin styrke inden for økonomi og relaterede temaer, og dermed tiltrækker han finansmarkedernes opmærksomhed.

Min forventning er, at Merz vil præge regeringen i retning mere fokus på en økonomisk reformpolitik i Tyskland. Med hensyn til erhvervslivet vil mindre- og mellemstore virksomheder blive favoriseret i en ny regering, hvilket endda kunne løfte mid-cap-aktier sammenlignet med de store DAX virksomheder. Merz vil dog også blive tvunget til at håndtere skismaet, at Tyskland har en historisk lav arbejdsløshed men et stort antal arbejdstagere har fortsat en lav løn. Derfor kan en højere omfordeling af indtægter (skattepolitik) komme i spil, hvilket vil skabe en bredere BNP-vækst de kommende år.

Merz har gode forbindelser på højt niveau i EU, og jeg forventer, at Merz vil have en pro EU tilgang i samarbejdet med EU og Eurozonen. Det som jeg holder øje med er, om Merz har en anden holdning til Tysklands foretrukne top-post inden for EU. Kansler Merkels holdning synes at have været, at Tyskland skulle gå efter en politisk topposition i EU, hvilket f.eks. er formandsposten for EU-Kommissionen. Med Merz som ny CDU-leder er min spekulation om han måske ville foretrække, at Tyskland hellere skulle have præsidentposten i Den Europæiske Centralbank igen i stedet for at gå efter formandsskabet for EU-Kommissionen.

Det vil utvivlsomt betyde, at pengepolitikken i Eurozonen strammes hurtigere end det i øjeblikket er indregnet i obligationsmarkederne. De sydlige medlemmer af Eurozonen vil opleve et vanskeligere finanspolitisk liv i fremtiden, da mange CDU-vælgere forventer, at Merz  sammen med ECB vil vise en fast håndtering af de gældsbelastede medlemmer i Eurozonen som f.eks. Italien og Spanien – Det bliver helt sikkert meget spændende at følge formandsvalget i CDU, herunder meningsmålinger, den kommende måned.

Leave a Reply